Sushi Blog

Zázvor letí!

Nemusíte byť gastronomickým guru, aby ste si to všimli. Kaviarne, reštaurácie aj čajovne lákajú potenciálnych zákazníkov na koláče, šaláty, limonády a čaje nasýtené vzrušujúcou pikantnou chuťou a nezameniteľnou arómou. To, čo sa ako nový hit vyskytuje v týchto zariadeniach iba chvíľu, ovládajú sushibary už dávno.


via

Naše pátranie po chutnom liečivom zázraku – ako je zázvor, či ďumbier často označovaný – viedlo až k úplnej báze japonskej „zázvorológie“. Najznámejší a pravdepodobne aj najdostupnejší je zázvor Gari. Má svetloružovú farbu a charakteristickú chuť spôsobenú marinovaním v náleve cukru a octu. Tento druh je známy ako účinný prostriedok neutralizácie chute medzi jednotlivými kúskami sushi. V minulosti sa však po sushi konzumoval vraj najmä kvôli odbúraniu neblahých účinkov nečerstvých surových rýb na organizmus.

via

V niektorých prípadoch dochádza k zámene gari a beni shogi, teda červeného nakladaného zázvoru. Kúsky zázvoru sú v tomto prípade marinované v náleve, ktorý ostáva po nakladaní marhúľ umeboshi. Červenú farbu mu dodávajú lístky perilly. Na rozdiel od gari má ostrejšiu a výraznejšiu chuť. Ako jeden z najobľúbenejších zázvorov sa v japonskej kuchyni používa veľmi často. Dopĺňa hovädzie mäso s ryžou, slané palacinky alebo opekané rezance.


via
Takto vyzerá Hajikami.



Foto Sushiblog.sk

Čo je to zázvor hajikami? Ide o výhonky zázvoru (cca 8-10 cm dlhé, s priemerom 0,8-1,2 cm) z polovice červenej a z polovice bielej farby, pričom sa konzumuje iba biela časť.


Foto Sushiblog.sk

Podáva sa najmä k rybám alebo sushi a svojou sladkokyslo – pálivou chuťou si už získal mnohých priaznivcov. O tých sa v nemalej miere postaral japonský šéfkuchár Nobu Matsuhisa, ktorý vlastní sieť reštaurácií Nobu v mnohých krajinách sveta. (Najbližšia sa nachádza v Budapešti).

Okrem „gastroimpéria“ je Matsuhisa vo svete známy aj netradičným spájaním peruánskych korenín s ázijskou, prevažne japonskou kuchyňou. A aby sme nezabudli ani jeden dôvod, prečo mu patrí hviezda na pomyselnom kulinárskom chodníku slávy, treba ešte spomenúť jeho „signature dish“.
V doslovnom preklade by sme mohli hovoriť o akomsi podpise – jedle, ktoré šéfkuchár vytvoril, a ktoré je preňho najtypickejšie.

V Matsuhisovom prípade ide o Black Cod – treskovitú rybu marinovanú v sladkej miso omáčke s hajikami zázvorom a limetkou. Práve zakomponovaním hajikami do tohto receptu, obľúbeného medzi skutočnými gurmánmi, vynieslo zázvor na popredné priečky nepísaného rebríčka prestížnych pokrmov. Nie len farebnou kombináciou a chuťou, ale aj Matsuhisovou zásluhou je teda hajikami výzvou, ktorej hodenú rukavicu sa oplatí zodvihnúť.


via

Okrem toho, že tak môžete urobiť aj v istej bratislavskej reštaurácii, nepochybne zvládnete prípravu so správnymi surovinami aj doma. Prinášame vám recept, pomocou ktorého si hajikami jednoducho pripravíte:
Očistený hajikami zázvor narežte na približne 15 centimetrové prúžky, krátko povarte v litri vody s lyžicou ryžového octu.

Po chvíli zázvor vyberte a dôkladne zasypte morskou soľou. Nechajte vychladnúť a na 12 hodín zalejte nálevom z 8 lyžíc ryžového octu, pol šálky vody, 6 lyžíc cukru a 2,5 lyžičky soli. Takto upravený zázvor je vhodné podávať najmä k rybám.

Originál receptu na hajikami nájdete tu.

Dominika Pistanska


Pridať komentár!

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku