Sushi Blog

Zaručený recept na sushi ryžu

Ako sme už písali, základom sushi je dobre urobená ryža. Ryžu treba vedieť pripraviť, vôbec to však nie je zložité. Ryžu na sushi si uvarte podľa tohto receptu. Sushiblog.sk odporúča recept od Jakubáča.

Recept na sushi ryžu od Jakubáča patrí k tým najjednoduchším a najúčelnejším aké môžete na internete nájsť.

Sushi ryža podľa Seiko

pre 4 osoby – cca 5 roliek (po nakrájaní asi 30ks maki sushi)

500g ryže
Marináda: 6 polievkových lyžíc octu (najlepšie originál ryžový ocot)
2 až 3 polievkové lyžice cukru (najlepšie originál hnedý trstinový cukor)
0,5 kávovej lyžičky soľ (morská soľ)
Ocot, soľ a cukor zmiešame v menšej nádobe, privedieme do varu a nádobu odložíme na chladné miesto.

Ako pripravíme ryžu:

V Japonsku používajú na prípravu ryže špeciálny hrniec na varenie ryže. U nás je najlepšie použiť nádobu z nehrdzavejúcej ocele.

Ryžu najprv 4-5 krát opláchneme v tejto nádobe pod prúdom vody. Po poslednom opláchnutí vylejeme všetku vodu, nalejeme do nádoby 600 ml vody a počkáme asi 30 min.

Nádoba by mala byť asi taká veľká, že voda bude nad povrchom ryže asi 1-2 cm. Po 30 minútach dáme nádobu na veľmi silný oheň a zakryjeme pokrievkou. Keď začne ryža vrieť, plameň stíšime.

Takto ryžu varíme asi 10 min. Po 10 minútach vypneme plameň a ryžu necháme odstáť v nádobe ešte 10 min. Po 10 minútach ryžu z nádoby vysypeme do drevenej (originál bambusovej), keramickej alebo smaltovanej nádoby.

Po vyrovnaní povrchu ryžu polejeme marinádou. Obyčajne používame polievkovú lyžicu. Ryžu premiešame sekavým spôsobom drevenou varečkou a potom ju necháme vychladnúť. Nádobu prikryjeme a odložíme na chladné miesto.

Po vychladnutí je ryža pripravená na sushi.

zdroj: Jakubáč

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. Táňa :: 21. február 2008

    Skusila som, funguje. :-)Dakujem

  2. k :: 27. marec 2008

    Taktiež, odporúčam!

  3. Lubka :: 11. apríl 2008

    mnam, mnam, funguje, inak skvela je s avokadom:)

  4. Dorotka :: 12. apríl 2008

    ahoj lubka, vdaka. Ak mas chut, posli mi recept s tym avokadom aj s fotkou a radi ho zverejnime:-}

  5. michaela :: 15. jún 2008

    podla mojej kolegyne z ciny sa do sushi nedava cukor…tak neviem neviem

  6. Kai :: 27. august 2008

    hneď idem vyskúšať… tomu cukru síce moc nedôverujem, ale som zvedavá…^○^♥

  7. katka :: 2. september 2008

    prosím Vás chcem to spravit priatelovi na vyrocie, este nikdy nejedol sushi a ja som to este nikdy nerobila, na co si mam davat pozor? a hlavne ake najjednoduchsie plnky do sushi ma zvolit
    dakujem

  8. sushiblogmajster :: 8. október 2008

    Ahoj Katka, sorry za neskoru odpoved. Uz si priatelovi robila sushi? ako to dopadlo?… No nejak velmi na nič si nespominam načo si treba dať pozor:-) mozno na to aby si mala lepkavu japonsku ryzu, ale to je jasne.

  9. Kira Toth :: 1. január 2009

    ahojte som tu nova.
    sushi mam strasne rada.
    nie je to ziadna veda urobit si sushi doma, len staci mat trochu sikovne prsteky a mlsny jazycek.
    na ryzi nemozte nic pokazit. staci, ak ju normalne uvarite do makka. ak sa to nepodari, nevadi, poleva ju este trochu zmakne. a ak sa vam nahodou prevari a bude ako blato, ani to nevadi. stalo sa aj mne raz. staci ju celu ako je precedit pod vlaznou vodou a az potom dat na nu polevu.
    prajem krasnu dobru chut!!!

  10. Doly :: 1. január 2009

    Ahoj Kira, vitaj s novym rokom na Sushiblogu. Sme radi ze si sa podelila o svoje skusenosti. A budeme tiez happy, ak nam posles aj nejaky svoj oblubeny recept na suši idealne s nejakym fotečkami. Radi ho zverejnime, tak ako zverejnujeme recepty nasich viacerych citatelov….Ak sa ti tento napad zapaci, tak moj email je dorotka@sushiblog.sk… vdaka a prajeme vela stastnych chvil so sushi v 2009, dobru chu.

  11. Martin :: 24. marec 2009

    Mozno cinania nedavaju cukor do polevy ale Japonci ano, a co sa tyka sushi tak idem radsej podla Japoncov. Originalny Japonec by nikdy nejedol sushi robene cinskym sefkucharom. Ten recept je dobra klasika. A nikdy nepovedzte Japoncovi ze davate avokado do suchi lebo vam celozivotne zakazu pristup do Japonska.

  12. Eva :: 21. jún 2009

    Ja robim sushi doma uz peknych par rokov,kedze som zvykla chodit v Londyne do sushi barov,ale moj priatel skonstatoval ze nase domace sushi chuti lepsie,no a teraz ho bezne pripravujem aj 2x do tyzdna.Len som bola strasne nemilo prekvapena ked som chcela pripravit sushi na SK v zime a tie ceny ma skoro polozili na kolena,za vsetko co som potrebovala som na sk zaplatila nad 1000sk…teda a tu kupim vsetko co potrebujem a este v spickovejsiej kvalite a zaplatim libru za ks.ludia ak nechcete preplacat ryzu,ci vinegar do ryze kupte si to cez internet,zarucujem ze vas to aj s postovnym vyjde ovela lacnejsie.aj priamo z japonska.adresa je www.ebay.co.uk

  13. lily :: 4. november 2009

    chcela by som sa spytat na tuto cast: “Nádoba by mala byť asi taká veľká, že povrch ryže bude nad ňou 1-2 cm.” nadoba, v ktorej varime ma byt mensia ako mnozstvo ryze? ryza ma presahovat 1-2cm? to asi nie, ved by vykypela.. nehnapem :(

  14. orashi :: 2. december 2009

    lily nie nádoba ale keď dáš do hrnca ryžu a pridáš vodu tak tá voda by mala byť nad povrchom ryže 1-2 cm asi si si to zle prečítala :-)

  15. Kristian.hc :: 9. december 2009

    Teda dnes som urobil nakup, vyslo to cez 36Eur v Tescu (najpraktickejsie) a po takmer 2h finish. 9 sulcov x 5ks z kazdeho.. s avokadom a ostatne s lososom.. vobec ma to neurazilo :) nehovoriac o tom ze to bol generalny nakup a mnoho veci este vela krat pouzijem..
    Ked som to pocital, 45 ks aj s prislusenstvom, ma vyslo na cca 15 eur.. ale zasa je fakt ze v restike mi to usmiata dievcina donesie a ja iba sedkaam :) !!

  16. marta :: 17. december 2009

    Tento recept na sushi ryzu je uplne super, chuti vynikajuco
    Vdaka

  17. Sakebi Ryuuzaki :: 6. január 2010

    Nie je pravda, že originálny Japonec nezje Sushi od Čínskeho šéfkuchára. Môj otec je japonec a nemá s tým problém ale pravda je že Japonci do ryže dávajú cukor. A tiež je aj Sushi s avokádom, sú rôzne druhy sushi.

  18. Dorota :: 7. január 2010

    Vdaka za reakciu :-), ja si tiez myslim ze zavisi od toho, aké dobré je sushi a nie od toho, kto ho robíí. A btw.. j-rock je super.

  19. kikuska :: 27. január 2010

    ahojte aj ja dnes robim sushi prvykrat, nakupila som na Bajkalskej v tom azijskom obchode a platila som 42€….ale to koli rybickam tie boli dost drahe.ozaj mam strasne dolezitu otazku kedze na prvykrat som kupovala sice nie moc nadsene mrazene rybky, chcem sa spytat kde by som mohla kupit cerstve a este k tomu dobre ryby v BA?????? dakujeeem :-)

  20. Dorotka :: 28. január 2010

    Kikuska, v BA napriklad na trhovisku na Miletičovej ulici je fajn predajna ryb, alebo v Metre v Ivanke pri Dunaji sa da najst dobra ryba :)

  21. Mirka :: 6. február 2010

    Hola, ja som dnes “zozrala” salmon sushi, mnam. a lososa v uupne super kvalite som mala z TETA na Grosslinovej (alebo teda Dunajskej, su tam dva vchody), odporuucam, robim tam oproti, nie vzdy tie ryby maju, takze mam za to, ze asi budu fresh enough :)

  22. eva :: 10. máj 2010

    Ahojte,

    dnes pripravujem sushi po druhy krat. Prvy krat som varila ryzu podla navodu na obale a dorazne tam bolo pisane ze mam odolat pozeraniu pod pokrievku.Tak som odolala.A vysledok?Blato.Dnes skusim hore uvedeny recept a dufam ze to dopadne lepsie.Ten obchod na Mileticovej som este neskusala, ale pocula som ze predavaju ryby iba po velkych kusoch.Ma niekto skusenost?Dakujem

  23. BrBr :: 17. máj 2010

    AHojte,
    pripravoval som ryzu podla tochto navodu a dopadlo to apsolutne uzasne. Dakujem autotovi. Ingrediencie som zaobstaral z obchodu Billa.

  24. Marián z Ružomberka :: 29. máj 2010

    こんにちは

    Robili sme Sushi s original surovin a vysledok ? No famooozne… Nakolko sushi oblubujeme rozhodli sme sa urobit si vecer ala Japan diner :) V Bille sme kupili ryzovy ocot ktory mimochodom aj so sypkej ryze urobi chutnu jemno kyslastu a hlavne lepkavu ryzu na Sushi, Nori, Wasabi… Cely nakup bol aj s inymi vecami okolo 15 az 20 EUR. V Tescu sme kupili cerstveho narezaneho lososa a vyroba sa mohla zacat. Bol to uzasny vecer s partnerkou v orientalnom opojeni :) p.s.: Fotecky posleme :) Dobru chut a
    さようなら.

  25. Buka :: 15. jún 2010

    Poradi mi niekto ako mam pripreviť SUŠI?

  26. mia :: 31. júl 2010

    ahojte, chystám sa prvýkrát robiť sushi, určite vyskúšam pripraviť ryžu podľa tohto receptu, ale čo ma zaujíma najviac je ako zistiť kvalitu lososa prípadne inej ryby, kamoška sa totiž priotrávila surovou rybou…dík za radu

  27. marian :: 12. august 2010

    super typ

  28. Pavol :: 3. október 2010

    mate pravdu,ze tento recept je super a hlavne nenarocni na pripravu.hlavne co chcem pripomenut vsetkym,je to,ze Sushi bez SAKE (od SAWANOTSURU co.Ltd.) nie je SUSHI
    odporucam

  29. dendissa :: 15. október 2010

    konecne som sa dnes odhodlala urobit si doma sushi rolky,lebo je to tu na novom zelande pre mna drahe,osem kuskov od 7,5 do 9,5 dolara podla toho cim su plnene.vsetko ok, chutilo aj manzelovi,aj dcerke len tu citam ze treba pouzit ocot,az potom ma trklo co tomu chybalo,takze nabuduce skusim tento recept … dakujem

  30. janas :: 3. november 2010

    nech zije maki a sushi!!! Robim ho podla vasho receptu a neviem sa ho dojest. Vdaka :-))

  31. marian :: 19. november 2010

    super recept

  32. Evka :: 25. november 2010

    Vazne super recept! :)

  33. Nikushik :: 6. január 2011

    Cawtw ja robim projekt do skoli o japonsku xD milujem ho !! mam odtial vela suvenorov atd ale sushi budem robit prvi krat byvam kn neviete kde mam kupit riasi ?????? alebo predavaju ich aj v normalbnych obchodoch ako tesco,kaufland adt ..vopred dakujeeeeeeeeeeeeeeeem

  34. Jári :: 6. január 2011

    hej, aj v tescu.

  35. mikki :: 15. január 2011

    FAAAAAAANTASTICKE DAKUJEM! :D Moja mama je japoncinarka a chcela som sa naucit robit sushi a takto je to super! Ak by ste nahodou chceli, dam sem aj mamininu stranku.

  36. sarah :: 19. január 2011

    mnam mnam je to super lenze nevieme ked robime tu marinadu tak ci tam mame dat aj ryzu

  37. waso :: 27. január 2011

    Je podmiekou pouzit specialnu susi ryzu? Skusali ste to niekto aj s inou?

  38. Dorotka :: 27. január 2011

    Waso, mala by byt, aby bol vysledok ako treba. Kúpte v tescu alebo v rybe na Miletičke ak ste z BA. Staci ta najlacnejsia 0,5 kg.

  39. Kika :: 21. február 2011

    jasne, pouzi klasicku gulatozrnnu ryzu…

  40. Dada :: 7. apríl 2011

    Dakujem, je to velmi dobry recept, uvarila som podla neho svoju prvu sushi ryzu a fungovala !

  41. jano :: 10. apríl 2011

    dnes som varil ryžu podľa uvedeného receptu – je vynikajúca, dá sa jesť aj sama (ked je ešte teplá), ďakujem za perfektný recept, určite bude sushi v našom jedálnom lístku veľmi často, ešte raz veľká vďaka

  42. Dorotka :: 10. apríl 2011

    Dada a Jano, vdaka, sme radi ze vam to funguje :)

  43. aksina :: 18. júl 2011

    Robila som suši podľa vyššie uvedeného receptu. Všetko som kúpila v Bille, nebolo to až také drahé – podložku, riasy, ryžu, ryžový ocot aj lososa. Všetko išlo ako po masle, krásne to vyzeralo, všetko sa podarilo. Ale nechutilo mi to, ani dcére, ani manželovi (je cudzinec, od mora – ryby sú jeho hlavnou stravou). Mne to bolo dokonca odporné, dojedol to manžel a kocúr. Pritom mám rada ryžu aj ryby, spolu mi tie chute s nakyslastou a nasladlou ryžou nesedelo. Veľa cestujem služobne po svete, stále ochutnávam aj miestne špeciality a nemám s tým problém. Ale toto ma úplne dorazilo, absolútne nechutné.

  44. Dorota :: 18. júl 2011

    Nuž, proti vkusu žiadny dišputát. Negativna kritika posuva dopredu. Zaujimave ale je, ze ide asi o prvu negativnu reakciu za posledne tri roky , teda vlastne odkedy sme recept na našom blogu zverejnili. Snad najdete lepší recept, majte sa fajn.

  45. aksina :: 21. júl 2011

    Mrzí ma to, že mám negatívnu skúsenosť, ale verím, že to niekomu chutí. Ja už nejaký čas držím diétu, zmenili sa mi chute, takže to bude asi tým. Jem veľmi jednoduché jedlá, neprekombinované, takmer bez soli a dochutenia. Normálne jedlá sa mi zdajú veľmi slané, sladké, kyslé… Aj ryžu varím bez soli, ochucujem ju zeleninou a bylinkami a chutí mi veľmi.

  46. Renka :: 3. september 2011

    Dnes som si urobila svoje prve Maki. :) Dakujem za recept na ryzu, fungoval super!:))

  47. Babs :: 15. október 2011

    Prosiiim Vas, a ta ryza musi byt sushi ryza?? Ci normalna? Vdakaaa

  48. Dada :: 24. október 2011

    Takze ak sa chystate robit sushi,musite mat hlavne kvalitne suroviny na pripravu!! a nie nahrady!original ryzu a ostatne veci,co k tomu patria.hlane rybka by mala byt cerstva.treba sa tomu oddat a vsetko robit tak,ako sa ma.

  49. pedro :: 8. november 2011

    Skusal som to velmi podobne. Vdaka za recept.

  50. Lucia :: 17. november 2011

    Ahojte, co sa tyka ryby, cerstva ryba byva v Metre Utorok, Stvrtok a Soboty… :)
    Na Starej Vajnorskej mate Azijske potraviny, tam vyjde 50ks Sushinori 5Eur a 500g nakladaneho zazvoru iba nejakych 1,8eur… ostatok kupujeme v Metre :) Cize nemusi to az tak draho vyjst :)

  51. Luc :: 18. november 2011

    bude moc citit ak namiesto toho ryzoveho octu pouzijem obycajny? chystam sa kupit ten ryzovy ale len tak pre info sa pytam :)

  52. Dorotka :: 18. november 2011

    Urcite ryzovy :)

  53. Lucietta :: 17. február 2012

    Skvelý recept, je z toho úžasné Sushi. Vrelá vďaka. Dokonca som zo 1/4 kg ryže urobila 32 úžasných sushi. Vyskúšala som pár kúskov s údeným lososom, aby mohli papať aj detváky a veľmi im chutilo:) aksina to že Vám Sushi nechutilo bude skôr o vašom inom štýle stravovania, ako ste to tam napísali,nie o zlom recepte, zrejme ste zvyknutá na iné chute :)

  54. peterg :: 26. február 2012

    Omylem je že suši je syrová ryba. Suši je cosi jako krásný chlebíček ale základem je místo veky speciálně upravená rýže. Zdobí a dochucuje se nejčastěji rybou , krevetou, kvašenou ředkví a zázvotem, chaluhou….
    důležitá je kvalita ryže – japonci používají jenom ryži japonského původu
    Ocet se používá na to aby se dobře strukturální ryže zlepila glutinem. Rýže nesmí být převařená co je při české úpravě běžné. Cukr je chuťová krajová záležitost. Soli se dává málo – japonci solí namáčením do japonské sojové omáčky (důležité)

  55. mischa :: 26. február 2012

    nemá chybu , perfektný recept na ryžu

  56. Peter :: 10. júl 2012

    Ja som sa po návrate z Prahy a odsledovaní ako sa to robí v “reštike” rozhodol že to skúsim aj doma/Košice/. Vyskúšam popisovaný postup na prípravu ryže. Dúfam že sa mi podarí niečo vykúzliť. Idem nakúpiť suroviny. Držte mi palce.

  57. Simona :: 11. júl 2012

    Peter, daj vediet, ako to dopadlo. Ja to tiez dnes skusam prvykrat.

  58. Miranda :: 1. august 2012

    Ahoj, aj my sme uplne prepadli sushi, ale chapem aj kocku, ktora pise, ze jej to nesadlo. My sme tiez na prvykrat zjedli menej…bolo treba si na tu chut zvyknut, ale casom sa nevieme dojest, uz sa pridali aj decka. Objednavali sme si sushi domov, lenze stale sme potrebovali viac a viac kusov…tak sme sa rozhodli skusit sushi doma. Recept na ryzu urcite vyskusam, vyzera jednoducho a dobre. Mam len otazku k rybam…kamarat mi odporucil nechat cerstvu rybu aspon 24 hodin zmrazit, koli parazitom, ktore sa mozu v surovej rybe nachadzat. Poznam cloveka, ktoreho to celkom dorazilo…obrovske problemy. Robite to aj Vy? Ci neriesite?
    Inak milujeme aj tatarak…spoliehame len na cerstve meso…takze nemame nejake predsudky.

  59. Stanks :: 29. august 2012

    Vymikajuci recept…a to som si doteraz myslela za aku ohromnu sushi ryzu uvarim…az teraz je to ono

  60. potkan :: 3. september 2012

    Ryza podla tohto receptu bola chutovo velmi dobra…pouzival som samozrejme ryzovy ocot a original ryzu z japonska…jediny problem bol v tom, ze ryza bola az privelmi lepiva…zle sa mi nakladala na nori…vie mi niekto poradit co s tym? :D ja viem..vacsina ludi sa stazuje, ze im ryze nelepi…mne sa zase lepila az prilis

  61. Sheena :: 7. september 2012

    Miranda-
    to, ze rybu doma zmrazite Vam vobec nepomoze, na to, aby to malo nejaky efekt by ste potrebovali specialnu techniku okamziteho zmrazenia na extremne nizku teplotu. Ak len doma hodite rybu do mrazaku tak ju nanajvys znicite. Ako hovorite o tataraku pri sushi plati to iste pravidlo: jem len to co je maximalne cerstve a paci sa mi uz ked to kupujem. Ak mate nejake pochybnosti radsej si sushi dajte jednorazovo v restauracii,alebo si objednajte donasku, tam musi byt vsetko 100% cerstve a nezavadne,

  62. Tatiana :: 8. september 2012

    Ahojte, šikovné pršteky vôbec nemusíte mať, lebo už existujú šikovné pomôcky od firmy Tupperware, ktorá vyrába “značkové” plasty a iné pomôcky do kuchyne. Cena 10,- eur + poštovné.
    Pozrite si na FB: https://www.facebook.com/groups/202662939823499/#!/photo.php?fbid=476609139016532&set=o.153460324743625&type=1&theater

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku