Sushi Blog

Typy sushi: Aké sushi vlastne jeme I.

Sushi sa dá vychutnávať v mnohých podobách, aj keď väčšinou je základom sushi ryža, ktorú Japonci volajú shari. Rozmanité typy potom závisia od ingrediencií a od toho, ako ich dáme dokopy. Tak sa na to pozrime:

V prvom dieli si predstavíme najzákladnejšie typy sushi


foto a copyright spoonblog.cz

Sashimi

Surové plody mora servírované chladené a nakrájané na plátky, elegantne naaranžované. Je zvyčajne pripravované z čerstvej ryby. Ako nakrájať rybu na sashimi je jednou z najväčších zručností, ktoré sa sushi majstri učia. Ryba nakrájaná príliš hrubo alebo, naopak, na tenko, zanecháva iný dojem na chuťových pohárikoch, a rôzne druhy ryby vyžadujú rôzne techniky krájania. V závislosti od toho, čo je podávané, dostanete sójovú omáčku, ponzu alebo červené korenie na dochutenie.

Nigirisushi

Nigiri znamená niečo v zmysle „stlačené rukami“. Tento druh sushi je najbežnejším v sushi baroch. Malý ovál spravený z ryže s precízne odrezaným plátkom ryby na nej a s trochou wasabi navrchu. Špeciálnym druhom nigirisushi je gunkan-maki, kde je navrchu napríklad krabia tyčinka, vaječná omeleta či kaviár, a je previazané tenkým pásikom nori (sušenej morskej riasy). Väčšina druhov nigirisushi by sa mala namáčať do sójovej omáčky a jesť naraz a pomaly. Zavrite oči a vnímajte rôzne chute pri každom kúsku, ktorý zjete.

Makisushi

Maki znamená „zrolované“ a meno dostali podľa bambusovej podložky „makisu“, pomocou ktorej sa rolujú. Tento typ sushi pozostáva z ryby (alebo z kraba) a zeleniny zrolovanej v nori a z ryže. Niekedy však môžu byť obalené aj v omelete, sezamových semiačkach alebo uhorke. Makisushi sa zvyčajne podáva nakrájané na malé jednohubky. V niektorých reštauráciách je v menu uvádzané ako norimaki. Makisushi je vhodným výberom pre tých, ktorí idú do sushi baru prvýkrát, najmä ak sú podozrievaví voči jedeniu surovej ryby. Chuť a chrumkavá štruktúra morskej riasy, vizuálne potešenie z výzoru a kombinácia slanej morskej riasy, sladkastej ryže a delikátnej ryby a zeleniny čoskoro dostane aj tých najzdráhavejších.

!
Foto Copyright spoonblog.cz a tiež fajn článok o sushi

Toť sú najčastejšie typy maki:

futomaki (tučné maki) s hrúbkou okolo 4 až 5 centimetrov. Často sa robia s dvomi až tromi náplňami, ktoré spolu tvoria harmonický celok.

Hosomaki (tenké maki) so zvyčajne iba jedným druhom náplne – tuniakom či uhorkou alebo avokádom.

Uramaki (takzvané maki naopak) tu je všetko presne opačne a nori aj s rybou či inou pochúťkou je vnútri, zatiaľ čo navrchu je ryža posypaná napríklad praženými sezamovými semiačkami. Tento typ zvyčajne neuvidíte v Japonsku, pretože sa považuje skôr za výmysel pre americké jazýčky.
Vznikla tak napríklad California roll (s uhorkou, krabom a avokádom), B.C. roll (s údeným lososom) či Philadelphia roll (so smotanovým syrom)

Kappamaki (uhorkové maki) druh Hosomaki plnený čerstvou uhorkou pomenovaný po vodníkovi z japonskej mytológie. Tradične sa servíruje na čistom (v zmysle prázdnom) tanieri medzi surovou rybou a ďalšími chodmi, aby sa chuť surovej ryby nezmiešala s inými pokrmami.

Kappamaki

via

Tekkamaki je taktiež druhom Hosomaki, ale plnený surovým tuniakom. Dá sa domnievať, že slovo tekka (v preklade červené horúce železo) vyjadruje farbu surového tuniaka. Pôvodne sa aj ako sendvič servíroval v herniach ako snack.

Negitoromaki druh Hosomaki plnený jarnou cibuľkou a na drobno podrveným tuniakom. Pre tento druh maki sa často používa tučnejší (mastnejší) tuniak.

Tunamayomaki druh Hosomaki plnený tuniakom z konzervy a s majonézou.

Temaki

Te = ruka. Urobené rukou. Temaki je kornútok z nori (niečo ako japonské nori taco), naplnený podobnými dobrotami ako ostatné maki. Pre svoju veľkosť sa je rukami a bezprostredne potom, čo sa spraví, aby riasa od náplne nezvlhla a nestratila svoju chrumkavosť.

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. Ramon :: 24. január 2008

    Vcera som si v Alize kupil vyborne futomaki. Bolo naozaj TUCNE.. a Prijemni ludia, prostredie a zhovorcivy sushi majster k tomu..

  2. Tumako :: 26. január 2008

    Kde v BA robia dobre temaki? Rad by som ochutnal nejake specialne.

  3. Spoon :: 1. február 2008

    Zdravim. Moc pekny, tematicky foodblog. Kdybyste se byval zeptal, mohl jsem vam poskytnout prvni dve fotky v originale – prosim proto alespon o uvedeni copyrightu ;-)

  4. sushi blog majster :: 2. február 2008

    Ospravedlnujeme sa, ze to odtial vypadlo. Samozrejme, doplnime. PS: Rovnako ocenujeme vas, okrem ineho velmi vtipne pisany blog :-)

  5. Spoon :: 4. február 2008

    :oD Dekuji. To je snad az prilis – male, bezvyznamne © nebo (via), font-size: xx-small, by uplne stacilo – koneckoncu se zas nemam moc cim chlubit :o) Spis nez psat vlastni, to radeji chodim na pekne a aktualni konkurencni blogy – jako treba na ten vas ;o)

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku