Sushi Blog

SUSHI TORTA

Keď dvaja milujú sushi tak ako jeden druhého, prečo im ako originálny svadobný dar neurobiť sushi svadobnú tortu?

To si povedali aj kamaráti Jin a Jeffa Yoonových, ktorí sú veľkými milovníkmi sushi, a vyrobili im takýto malý svadobný zázrak:


via

Ak sa sushi torta páči aj vám, tu je návod. Je síce náročnejší, ale výsledok stojí za to:

Ingrediencie:
6 šálok ryže – uvarenej a schladenej, ale nie zmiešanej s ryžovým octom ako na sushi (v chladničke by totiž octová ryža zmenila konzistenciu a nebola by veľmi chutná)
0,5 kg lososa nakrájaného na dlhšie plátky ako na nigiri sushi
0,5 kg maslovej ryby – tri štvrtiny na nigiri kúsky, ostatné rozkrájajte na menšie
0,5 kg tuniaka – tri štvrtiny na nigiri kúsky, zvyšok rozkrájajte

trištvrte pohára tobiko (kaviár z lietajúcej ryby)
pol šálky wasabi tobiko
1 šálka ikury (lososový kaviár)
tamago (hrubšia vajcová omeleta), z nej vykrojené rôzne tvary – hviezdičky, srdiečka…, zvyšky, ktoré vám zostanú, nakrájajte

0,5 kg uvarených kreviet – olúpaných a nakrájaných
štipka kórejského pálivého korenia
½ čajovej lyžičky cukru
¼ čajovej lyžičky soli
1 polievková lyžica kvalitného oleja

½ uhorky, ktorú ošúpete, nakrájate na kolieska a tie ešte rozštvrtíte
sójové bôby
2 poháre balených lístkov valeriánky
nakladaný zázvor, odkvapkaný a stočený do tvaru ružových lupeňov
5 kusov cibule šalotky, iba zelená časť, jemne nakrájaná
1 šálka nadrobno nakrájaného petržlenu
1 polievková lyžica sezamového oleja
1 čajová lyžička rybacej omáčky
¼ čajovej lyžičky soli
1 čajová lyžička cukru
1 polievková lyžica inamony (pasta z orecha kukui)

3 zrelé avokáda, všetky okrem jednej polovice rozmágané, zostávajúca polovica nakrájaná po dĺžke na jemné plátky
1 čajová lyžica citrónovej šťavy
½ čajovej lyžice soli

Ešte budeme potrebovať:

3 štandardné tortové formy – 30- , 23- a 15-centimetrovú, vyložené potravinovou fóliou, ktorá presahuje cez okraje
jeden 23- a jeden 15-centimetrový kruh z kartónu, obalený vo fólii
jedna 8-centimetrová forma
jeden plochý tanier s priemerom asi 35 centimetrov, najlepšie nerozbitný
knihy alebo iné ťažšie veci vhodné ako závažia
figúrky nevesty a ženícha podľa vášho výberu na ozdobu

Inštrukcie pre prvú najväčšiu tortovú formu:

Podobne ako na fotke naaranžujte do formy kúsky uhorky, povykrajovanú omeletu a sójové bôby, navrch opatrne poukladajte plátky lososa tak, aby presahovali aj po bokoch.
Zmiešajte polovicu ryže s tobikom a polovicu zmesi vtlačte do formy – opatrne tak, aby ste nepoškodili doterajšie vrstvy.
Zmiešajte krevety so štipľavým korením a ďalšími tromi ingredienciami – olej, soľ a cukor a zmes vysypte na ryžu. Úplne navrch natlačte zostávajúcu polovicu tobiko ryže, zabaľte fóliou, zaťažte a dajte do chladničky na 4 až 8 hodín.

Postup pre strednú formu:
Začnite rovnako ako predtým s prvou vrstvou uhorky, omelety a sójových bôbov, pokračujte s plátkami tuniaka. Dve tretiny zostávajúcej ryže zmiešajte s wasabi tobikom a polovicu z toho natlačte opatrne do formy. Zmiešajte rozlačené avokádo so zvyšnými dvomi ingredienciami – citrónová šťava a soľ a s polovicou petržlenu. Vysypte na ryžu. Navrch dajte ešte vrstvu zvyšnej wasabi tobiko ryže, zabaľte a dajte schladiť.

Návod pre menšiu formu:
Urobte rovnaký základ z uhorky, omelety a bôbov, na to položte plátky maslovej ryby. Vtlačte do panvice polovicu ryže, ktorá vám zostala, zmiešanú s odrezkami omelety. Zmiešajte nakrájanú rybu, ktorá vám zostala, s cibuľkou a vysypte na ryžu. Zakončite druhou polovicou vajcovej ryže, znovu zabaľte a dajte schladiť.

Takto urobíte posledné poschodie do najmenšej formičky:
Zmiešajte nakrájaného lososa so zvyškom petržlenu, sezamovým olejom, rybou omáčkou, soľou, cukrom a kukui pastou. Zmes natlačenú do formy dajte schladiť.

Výroba torty:
Obsah najväčšej formy vyklopte do stredu veľkého taniera. Dve menšie formy vytlačte na kartónové, fóliou obalené podložky a podobne ich postupne umiestnite jednu na druhú. Úplne navrch vyklopte posledné lososové poschodie. Celú nádheru ešte dozdobte vykrájanou omeletou, ružičkami zo zázvoru, lístkami valeriánky, bôbmi a plátkami uhorky a avokáda. Posypte odhora dolu lososovým kaviárom a navrch dajte svadobný pár, respektíve inú ozdobu, ktorú ste si vybrali. Podávajte s wasabi, sójovou omáčkou a citrusovou – wasabi omáčkou.

Dobrú chuť svadobným hosťom a veľa šťastia mladomanželom!

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. nemilovnik :: 18. marec 2008

    Toto sa da aj zjest?

  2. uza :: 18. marec 2008

    mnam aby som zacala rozmyslat nad vydajom :)

  3. Beckham :: 18. marec 2008

    Uza je kocka, rychlo sa naucte robit tortu, radim vam…

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku