Sushi Blog

Reportáž: Sushi majstri made in New York city

Na Manhattane je sushi barov ako maku. Sushiblog.sk si tam v januári odskočil, aj preto tá odmlka. Nakúpili sme si nejaké to príslušenstvo. Pri potulkách hlavným mestom sveta sme si na 14 ulici pri Broadway kúpili sashimi nôž Yanagi made in Japan, ktorý ryby krája ako vy doma maslo..Ale o tom inokedy…

Poďme od podlahy. Je fajn, že vás obsluhujú Japonci, na salaši v Tokyu by bolo tiež fajn stretnúť baču z Liptova. “Originálmi” sú väčšinou aj sushi majstri, opradení pravdami, že sushi sa učia robiť minimálne desať rokov.

Navštívili sme tri sushi bary. Dva v East Village a jeden pri Ground zero, kde do septembra 2001 trónili veže WTC. Ten bol viac menej fast foodom, nie však tie prvé dva zmienené.

Manhattanská East Village leží neďaleko China townu (Niečo ako Miletička len skutočnejšie, voňavejšie atď..)..Ázijská komunita je teda aj tam dostatočne zastúpená, napriek tomu bežné sushi reštaurácie, bary, až na pravdepodobne pôvodných sushi majstrov nemajú veľmi štýlovo zariadené interiéry.

Sú zariadené v striedmom štýle bežných mestských reštaurácií so stolíkmi minimalisticky nahustenými povedľa seba. Tak pre 20-30 ľudí. Pokojne by mohli byť aj talianskymi bistrami s pizzou a špagetami. Ale účel svätí prostriedky ak pohoda a chuť na sushi nechýba.

Skromnosť alebo univerzálnosť sushi barov je možno spôsobená aj masovejšou obľubou sushi ako je to zatiaľ u nás.

Ceny v sushi baroch Manhattanu sú však celkom podobné ako naše. To znamená, že tento typ gastronomických zariadení nepatrí ani vo “Veľkom jablku” k najlacnejším. Svoje o tom vie aj sushi majster Eni (usmievavý sushi chef), ktorý sa na nedostatok práce nemôže sťažovať a svojím umením vás prinúti minúť peniaze. A urobíte to s chuťou…

Mená barov nie sú podstatné, predáva najmä sushi, ktorého kvalita je ich menom. A naozaj, chutilo nám. V jedno z nich, kde predávali aj japonských “super Máriov”…,

…bola ryža akási sladšia ako sme u nás zvyknutí, ale nebolo to na škodu..Tácka s 6ks california maki rolls a 8 nigiri vyšla na 20 dolárov (bez dane, v USA vám vyskočí daň až pri platení a v tomto prípade cenu zvýšila asi o 2 doláre) a samozrejme minimálne 15 percent sprepitné…

Najchutnejšie z tohto taniera bolo asi unagi nigiri, teda z úhora (prvé zľava). Bolo fantastické. Rovnako aj maki plnené červenými ikrami tobiko (na fotke hneď vedľa unagi).

Vznik sushi za barovými pultmi new yorských sushi barov je veľmi prirodzený. Majstri sa vedia obracať. Ich umenie je radosť vychutnávať. Očami, ale najmä na tanieri. Či už z papiera alebo keramiky ako aj spoza baru priamo od majstra.

Aj v New Yorku skrátka sushi chutí, tak ak tam zavítate, nenechajte si ho ujsť…

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. Kamil :: 30. január 2009

    Sushi v New yorku som jedol na jednej párty. Chutilo mi, naozaj, v NYC je na kazdom rohu aj v baroch ci restikach.

  2. Marek :: 27. máj 2009

    Tie fotky su uzasne, hned som dostal chut na zopar maki… Ja som ochutnal sushi v NY len vo fast foode, nabuduce musim navstivit aj nejake originalnejsie miesto…

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku