Sushi Blog

Recept na pikantný losos steak šalát alá Sushiblog

“Spicy” lososové steaky a k tomu “horúci” šalát hrajúci farbami, ponúkajúci mnoho chutí a vôní. Vyskúšajte náš jednoduchý návod na prípravu doplnený fotografiami, takže sa nemáte ako pomýliť. K tomu výborný dresing z kyslej smotany a čerstvej bazalky. Priznávame, inšpiroval nás šalát Jamieho Olivera, upravili sme si ho však po svojom…

príprava: 10 minút
varenie : 8 minút
podávame pre: 2 osoby

- zväzok špargle, ošúpte. (alebo namiesto špargle použite riadnu hrsť zelenej fazule).

- cherry paradajky, dve priehrštia, nakrájajte na štvrťky (môžete skombinovať zlaté s červenými pre krajší efekt).

- čerstvá bazalka, 1 veľká hrsť, menšie lístky z nej oddeľte na bok, budete ich potrebovať na dressing.

- čierne olivy bez kôstok, opäť za jednu hrsť.

- extra virgin olivový olej – dobre polejte

- 2 až 4 lososové steaky (od 170-220g/kus, v Metre bývajú v akcii).

- pálivé grilovacie korenie, na posypanie steakov z oboch strán.

- 2 polievkové lyžice kyslej smotany na dresing

- 1/2 citróna, použijete len šťavu. Do dresingu aj do šalátu.

- čerstvo pomletú morskú soľ a čierne korenie do dresingu.


Zo zväzku špargle treba stiahnuť kožu, asi tak tri centimetre od hlavičky, kde už je hrubšia. Použite škrabku na zemiaky.


Umyte dve priehrštia cherry paradajok, nezabudnite nakrájať na štvrťky.


Do vandlíka vložte polovicu z priehrštia čerstvej bazalky. Tie väčšie listy, ktoré predtým prerežte na polovicu. Pridajte cherry paradajky, čierne olivy. Polejte olivovým olejom a vytlačte trošku citrónovej šťavy. Pomiešajte.


Dresing pripravíte jednoducho. V mažiari podrvte druhú polovicu listov bazalky (ak nemáte mažiar, na drobno nakrájajte a podrvte medzi prstami čo najviac). Pridajte dve lyžice kyslej smotany (najlepšie Rajo), ochuťte čiernym korením, morskou soľou a pridajte trochu citrónovej šťavy.


Špargľu poukladajte na rozpálenú grilovaciu panvicu, potom stíšte oheň.


Grilujte dve až tri minúty a počas toho tlačte na špargľu inou panvicou. Vytvoríte tak na nej božské hnedé pásiky, ktoré rozdráždia vaše zmysly.


Špargľu potom rozdeľte na polovicu, krájajte diagonálne.


“Sexi” hnedé pásiky.


Pridajte do šalátu, ktorý ste si na začiatku pripravili…


… A premiešajte.


Potrite lososové steaky olejom z oboch strán.


Potom steaky posypte pálivým grilovacím korením. Ak nemáte radi štipľavé, môžete použiť klasické grilovacie korenie alebo korenie na ryby.


Opečte 1 minútu z každej strany, ak chcete steaky “rare” (surové,čo už je vlastne lososové sashimi), 2 a pol minúty z každej strany, ak máte radšej “medium” a 3-4 a pol minúty ak preferujete “well done”. Odporúčame druhú možnosť, teda stredne prepečeného lososa.


Dobré biele víno, napríklad Chardonnay (my sme mali neskorý zber od Villa Vino Rača). Vhodný je aj Pinot Grigio s arómou kiwi, ten odporúča firma pre ktorú pracuje Jamie. Ale iste postačí každé biele víno vhodné k rybe.


Na tanier naložte najskôr šalát a na vrch lososový steak ako kráľa na trón. Dresing môžete servírovať priamo na rybu alebo na bok taniera. Želáme vám dobrú chuť.

Tento recept venujeme Jarovi Spišákovi, bez ktorého by Sushiblog.sk nikdy nebol tým, čím je, ďakujeme.

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. viki :: 16. február 2009

    sakriš, to vyzerá strašne dobrô! je zvláštne ako každý zahajuje útok na zelené – zdá sa, že máme plné zuby zimy :-) určite vyskúšam, akurát namiesto špargle (nemáme radi) použijeme fazuľky. V poslednej dobe je salat + fish + straaašne množstvo olivového a citrón úplne všade moja naj naj naj kombination. Krása!

  2. sushiblogmajster :: 16. február 2009

    jeej vdaka, od jednej z naj gurmanok ktore na webe poznam takato pochvala dobre padne :-) je to rychle a chutne…Dufam, ze vyskusa co najviac ludi, lebo je to fakt pochutka.

  3. rybar peter :: 17. február 2009

    vyzera celkom lakavo, aj ja to ale skusim s tymi zelenymi fazulami, nic to dufam nepokazi. rybu inak velmi nejem, skor kura, ale pre zmenu…

  4. viktor :: 18. február 2009

    losos mnam, spargla este viac, ale ked uz niecim posypat tie stejky, tak nie hotovou koreniacou zmesou, ale radsej si sam narychlo preprazit vlastnu zmes a podrvit v maziary. Ak nevies, ake korenie, tak sa staci pozret na zlozenie tej koreniacej zmesy, samozrejme minus aditiva ;-)

  5. Sushiblogmajster :: 18. február 2009

    nabuduce bude vlastna prazenica :) cakal som ze navrhnes aj korenie :) ale ja si uz nieco pohladam na Delikatesach , vdaka za comment.

  6. viki :: 19. február 2009

    Tak včera som ukuchtila. Len s fazuľkami. Bez olív. Trošku som to upravila na obraz svoj a bolo to božské! Nahádzali sme to do seba jedna radosť :-)

  7. sushiblogmajster :: 20. február 2009

    Viki tak super, chcel by som vidiet ako si to “upravila na obraz svoj”… daj nejake foto na ham ham :-)) pekny vikend

  8. viki :: 21. február 2009

    no práve my sme to zbaštili hneď, takže na žiadne aranžovanie ani fotenie nebol čas. tož, hladoví vlci, to víš :-)))

  9. jano :: 23. jún 2009

    Pozri sa aj na stránku www.dennik.eu kde nájdeš aktuálne spravodajstvo a na stránke www.e-tip.sk nájdeš výborné diskusné fórum k hazardným hrám.

  10. Term Papers :: 28. január 2010

    After grilling steaks Absorb savory spices. If you do not like hot, you can use the traditional grilling spices and condiments for fish.

  11. marian :: 19. jún 2010

    vďaka za super typ

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku