Deprecated: Function set_magic_quotes_runtime() is deprecated in /home/danilov/sushiblog.sk/textpattern/lib/txplib_db.php on line 14
California maki z kvalitnej sushi ryže | Sushi Blog

Sushi Blog

California maki z kvalitnej sushi ryže

Japonská kuchyňa ako každá kuchyňa, ktorá ťaží z blízkosti k moru je zdravá. O dôležitej role sushi v japonskej kuchyni sa na Sushiblog.sk nikdy nepolemizuje. Základom dobrého sushi je kvalitne pripravená ryža. Vyskúšali sme sushi ryžu Lagris od spoločnosti Podravka a musíme povedať, že tento produkt nás milo prekvapil a má aj priaznivú cenu. Zoženiete ho napríklad v Tescu.

Konzumácia sushi je zážitkom nielen pre chuťové poháriky, ale prospieva aj zdraviu. Veď posúďte sami – ryža, ryby, morské plody a zelenina. Všetky tieto chutné ingrediencie majú málo tuku a kalórií, ale veľa vitamínov a minerálnych látok. Ryža je výživnou potravinou, ktorá obsahuje vitamíny skupiny B, fosfor, železo, draslík a horčík. Ryby sú zdrojom kvalitných bielkovín a nenasýtených mastných kyselín.

Ako na California maki (štyri porcie)

Skúste priateľom ponúknuť California Maki, tzv. obrátené maki. Budete nato potrebovať tieto ingrediencie:

500g Lagris ryžu Sushi od Podravky

500ml vody
3 ml ryžového octa
10g cukru a soli
200g uhorky
1 avokádo
100g kaviáru Masago ( ako alternatívu môžete použiť čierny alebo obyčajný sezam)
morské riasy Nori
Wasabi
japonskú sójovú omáčku
nakladaný zázvor Gari

Postup:
1. Pri tomto type obráteného maki musíte rolovaciu rohožku na sushi zabaliť do potravinárskej fólie
2. Riasu Nori prekrojte v polovici. Plátok riasy potom položte na sushi rohožku.
3. Na celú plochu rozotrite slabú vrstvu ryže, rovnomerne. (ak používate sezamové semiačka, posypte ju sezamom). Následne obráťte ryžu na rohožke riasou navrch.
4. Na riasu položte vedľa seba 2 × 5 cm dlhé a 1 x cm vysoké obdĺžniky avokáda a uhorky. Môžete pridať aj krabie tyčinky, tiež ich uložte len dve, od jedného kraja k druhému.
5. Pomocou rohožky rolku zrolujte.
6. Ak používate kaviár, rolky dajte nabok a na rohožku stále obalenú v potravinárskej fólii rozprestrite tenkú vrstvu kaviáru. Rolku vložte naspäť a obaľte.

Naša rada:
Keď budete rolky krájať, namočte si nôž do vody, aby sa vám naňho nelepila ryža

Ako rýchlo pripraviť sushi ryžu?
Lagris ryžu Sushi dôkladne prepláchnite, odporúča sa aspoň 7 krát – až kým z nej netečie čistá voda. Nasypte ju do hrnca so studenou vodou v pomere 1 diel vody a 1 diel ryže. Priveďte do varu a nechajte variť na miernom ohni pod pokrievkou asi 15 minút. Hrniec odstavte a nechajte ryžu ešte 5 minút „dôjsť“. Prebytočnú vodu zlejte, do ešte teplej ryži pridajte ryžový ocot, s cukrom a soľou a vytvorte kompaktnú lepkavú hmotu.

K sushi sa výborne hodia japonské čaje, prípadne skúste saké. Dá sa piť aj za horúca.

Ilustračné foto: www.lagris.cz, www.podravka.sk

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku