Sushi Blog

Aký tuniak patrí do sushi

Tuniak býva rôznej kvality i ceny. 80% tuniaka modroplutvového (bluefin) sa loví kvôli sushi. Preto je čoraz ohrozenejší a tým pádom drahší. V roku 2001 napríklad v Tokiu predali vyše 200 kilogramov tejto ryby v sushi kvalite za neuveriteľných 173 600 USD. Dolár mal vtedy hodnotu okolo 40 korún.

To znamená, že 1 libra (0,45kg) sa predávala po 391 USD čo bolo vtedy takmer 16 000 korún!

Tuniak patrí k tomu najobľúbenejšiemu spomedzi chodov v sushi menu. Stránka sushifaq.com dúfa, že jeho kulinársky úspech nepovedie k vyhynutiu tejto ryby, ktorú spočiatku samuraji nepovažovali za dosť “čistú”, ale dnes je v Japonsku najobľúbenejšou.

V sushi baroch by sa po správnosti mali podávať tri kvalitatívne aj cenovo odlišné časti mäsa z tuniaka.

AKAMI – chudé mäso, najlacnejšie.
“STREDNÉ” TORO – stredne tučné mäso.
“VEĽKÉ” TORO – najtučnejšie mäso tuniaka, najdrahšie.

Podľa Masahika Shirakiho, keď si Japonci objednajú tuniakové nigiri v reštauráciách, tak očakávajú, že bude z dvoch drahších častí – teda zo stredného alebo veľkého TORO. Tomu totiž zodpovedá aj cena, za ktorú sa predáva.

Reštaurácie by pre nigiri nemali používať AKAMI. Akami sa v Japonsku používa do maki alebo do lacných sushi setov.

tuniak (maguro je japonský názov pre tuniaka “bluefin.” Tučnejší druh je “yellowfin”, ale termín maguro sa zaužíval aj pri “bluefin”, ktorý je chudší).

AKAMI – chudšie mäso pochádza z bokov ryby. Ak si v reštaurácii špeciálne nevyžiadate TORO, dostanete automaticky tento kúsok.

TORO – (delí sa na Chutoro a Otoro – stredne a veľmi tučné mäso) sa nachádza v brušných partiách tuniaka. Je to veľmi drahé a vzácne mäso pre zriedkavosť s akou sa vyskytuje v ponuke.

O histórii a delení mäsa z tuniaka sa po anglicky dočítate aj tu.

Do vašej pozornosti: SUSHI OCHUTNÁVKY pre skupiny

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. pingui :: 18. september 2008

    ani tuniak v konzerve nie je zly :-)

  2. Tonduš :: 18. september 2008

    Mna by zaujimalo, kolko ludi najmenej sa moze zucastnit sushi ochutnavky a kde sa taketo akcie konaju. Dakujem

  3. Sushimajster :: 18. september 2008

    Mame rozne verzie v ponuke od 6 cez 12 ale aj od 15 osob. Sushi ochutnavky sa konaju v roznych sushi baroch zatial v ramci Bratislavy. V pripade zaujmu zasielame informacie o menu, ktore sa na ochutnavke podava. Spravidla je roznorodejsie a cenovo vyhodnejsie, ako keby ste isli na sushi individualne. Nech sa paci vyskusajte.

  4. geronimo :: 19. september 2008

    4. Kde mozem v Blave kupit chladeneho tuniaka v takejto kvalite?

  5. Portland :: 20. september 2008

    No, myslim ze nikde. Ak sa nemylim. Ja kupujem tuniaka najma v METRO a potom aj na miletičke. Zda sa mi ze maju len jednu kvalitu: AKAMI. Ale mozem sa mylit.

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku