Sushi Blog

VIDEO: Ako jesť sushi

Komu zachutí sushi, tomu niet pomoci. Sushi nepatrí k najlacnejším pochúťkam, preto je to dosť drahá závislosť ak ho jedávate len v reštauráciách. Raz za čas však treba ulahodiť svojím chuťovým bunkám, no nie? (Nevynechajte VIDEO, ktoré je súčasťou tohto postu.)

Keď sa už volanie sushi nedá vydržať a vy s rodinkou či priateľmi vyrazíte do sushi baru tak by ste mali vedieť, ako ho treba jesť.

Vo vychytených sushi baroch (u nás napríklad v Osaka sushi bare) by vám mali najskôr podať horúci uterák (oshibori), aby ste si mohli umyť ruky.

Dôvod hádate správne. Vaša milovaná pochúťka sa dá jesť aj rukami. Viacerí z vás sa určite potešili, že nemusia šermovať paličkami.

Väčšina reštaurácií servíruje sushi na drevených podložkách, spolu s malou miskou na sójovú omáčku, ktorá už býva na stole, a zabalenými drevenými paličkami.

Ešte pred samotným jedlom (aby vám dobre trávilo) si môžete ,,šupnúť,, teplé saké, čo je japonské ryžové víno alebo zelený čaj.

A teraz k samotnému jedeniu:

Väčšie kusy sushi môžete jesť aj rukami, na sashimi, teda tenké plátky ryby, sa ale používajú skôr drevené paličky.

Sójovú omáčku nalejte do misky, potom v nej paličkami rozmiešajte wasabi – toľko, koľko uznáte za vhodné. Pripomínam, že pekné zelené wasabi je sušený japonský chren (podáva sa aj vo forme pasty), takže ak nemáte radi extrémne ostré jedlá, radšej to nepreháňajte.

Ďalšie vychytávky nájdete aj v tomto videu, ktoré je zároveň inštruktážou ako jesť sushi:

Ak to predsa len preženiete, môžete začať od ostatných hostí reštaurácie vyberať vstupné za koncert v kýchaní…

Jesť sa začína najskôr sashimi, potom aj nigiri, teda rôzne ryby či iné dobroty (napr. morské potvory, omeleta) na hrudke ryže. Ak nie ste preborníci v držaní paličiek, lepšie si asi poradíte s vlastnými prstami.

Uchopte sushi medzi palec, prostredník a ukazovák. Do omáčky párkrát jemne ponorte (nie vyváľajte a máčajte ako diví) iba rybaciu stranu sushi, nie samotnú ryžu.

Tak isto si ho aj vložte do úst – teda rybou dolu, aby ste si vychutnali na jazyku jej výbornú chuť. Maki sa na rozdiel od ostatných sushi je ako jedno sústo, pretože inak by sa rozpadlo.

Spolu so sushi väčšinou dostanete aj plátky nakladaného zázvoru gari (býva ružovej alebo bielej farby), ktorý môžete zajedať medzi jednotlivými kúskami sushi, aby ste rozlíšili chute rôznych druhov sushi (maki tuniakové, lososové atď.)

Na záver pikoška:
V Japonsku by ste sa mali snažiť vyčistiť svoj tanier (podložku) doslova do posledného zrniečka ryže, inak vás budú považovať za hrubých neokrôchancov.

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. simona :: 8. január 2008

    Ta dievcinka vyzera naozaj cool. Jedenie je lahke.. Ja ked som si doma robila susi, stalo to zato, ale bola to riadna drina. uuh

  2. Palicka :: 31. január 2008

    To je dobre ze netreba palicky

  3. Sushiacka :: 5. február 2008

    rukami, to mi celkom vyhovuje. Doteraz som to jedavala palickami a ten zazvor som dojedala na konci. Vdaka za rady.

  4. eva :: 15. február 2008

    prosim co tam vraveli po tom cisteni paliciek ked si brala jedlo z taniera, nerozumela som :(

  5. Jozko :: 15. február 2008

    Ahoj Eva neviem co si presne myslela, ale zrejme asi jednu z tychto veci. Najskor hovori o tom, ze ked si z misky naberas sushi na tvoj tanierik, tak nie tym koncom paliciek, ktorym ho vkladas do ust. Potom vravi, ze nikdy nepodavaj sushi palickami niekomu inemu, lebo to sa robi len v pripade japonskeho pohrebneho ritualu. Inak nie. Tak dobru chut:D

  6. stano :: 5. marec 2008

    Zdravim vas v Sushiblogu…….
    Chcel by som povedat o probleme tzv.“sushi odbornikov”.Je uplne jasne ze ked sa namoci ryza do sojovej omacky rozmoci sa a rozpadne….odporucam papat nigiri sushi postupne:))rybicku dame z ryze dole a namocime ju do omacky a takto skonzumujeme,ryzou to v podstate iba zajeme…takto nestrati nigiri sushi efekt:)……s pozdravom fanusik sushi…..

  7. JANO KE :: 20. jún 2008

    Stano, este je moznost ako to spravit inak. Staci kusok nigiri previazat riasou nori, a ryza ti do omacky neodpadne. namocis pekne len rybu. i tak se da…

  8. Majka :: 22. jún 2008

    Ahoj, nahodou som nasla Vasu stranku a dost ma zaujala. Sushi som este nikdy nejedla, ale chystam sa to napravit. Avsak jeho konzumovanie sa mi zda byt trosku zlozite :) Nie som si ista ci mi sushi chutit vobec bude..Co mam urcite ochutnat, ked do sushi baru zajdem? som trosku zmatena z ponuk sushi barov, kde uvadzaju vzdy po 1, 3, alebo 6-8ks. Co to znamena? Asi bude pre mna najvhodnejsie si objednat nejaku “miesanu misu” :) Mate pre mna nejaky typ a rady? Dakujem :)

  9. sushi blog majster :: 22. jún 2008

    Ahoj Majka, zadaj majlovu adresu a radi ti posleme nejaky tip. Ale v zasade dat si misu je celkom dobry napad. Ked ide o jeden kus, tak vacsinou to je vacsi kus ako ked sa jedna o sest kusov ale nemusi to tak byt..Ja si napr. objednavam misu, kde je spolu 9-12 kuskov. Odporucam ti aby si na zaciatok ochutnala maki aj nigiri.. Maki si daj povedzme lososove a nigiri napr. s krevetou. Ale v sushi baroch to maju pomerne dobre skombinovane…Alebo si na vlastnu susshi oslavu objednaj sushi majstra a nemusis nic riesit :-}

  10. majusska@yahoo.com :: 23. jún 2008

    Dakujem, tak uz v tom mam trosku jasnejsie..Prilezitost na oslavu sa vzdy najde, porozmyslam nad tym :) Predsa len, v nasich zemepisnych sirkach “donedavna” nebol zvyk a ani vyber jest podla neeuropskych kuchyn. Snad sa mi sushi pacit bude a zajdem aj nabuduce. Ak mas cas, nejake tipy mi na mail poslat mozes ;)

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku