Sushi Blog

12 varovaní pred zlým sushi barom

Fotografie sushi barov v tomto blogposte vôbec nehovoria, že by bolo načim sa ich obávať. Naopak, lákajú. Japonci prísne vravievajú, že ak je sushi bar vzdialený sto kilometrov od mora, ryby by v ňom už nejedli. To by sme si však potom na Slovensku asi veľmi nepochutili, tak to neberme úplne vážne. Sushi bary dokážu ponúknuť kvalitu aj u nás.

Americký dobrodruh, muay-thai kikcboxer, skydiver a predovšetkým milovník sushi Eugene Ciurana (A.K.A. Yuji-san) sa tentoraz zameral na nedostatky sushi barov a v živote ich prešiel naozaj dosť.

Eugene Ciurana podľahol vášni menom sushi v roku 1988, keď mal 21-rokov. Odvtedy ho vyhľadáva v každej krajine a precestoval ich nemálo. Okrem sushi píše najmä o etikete v sushi baroch.

Eugene zostavil rebríček 12 varovných znakov, podľa ktorých budete vedieť, kde pravdepodobne nedostanete dobré sushi. Držte sa jeho rád a vyhnete sa tak zlým sushi barom.*

1. Ryba a ostatné dary mora nie sú v sushi bare vystavené priamo pred vami.

2. Ryba a ostatné dary mora vyzerajú suché.

3. Šéfkuchár (sushi majster) alebo obsluha chce, aby ste si objednali všetko sushi naraz.

4. Šéfkuchár alebo čašník vám nedá možnosť objednať si „jednu alebo dve porcie naraz,“ (japonský štýl).

5. Reštaurácia v reklame ponúka „all you can eat sushi“(všetko sushi, čo dokážete zjesť) za pevnú cenu.

6. Jedlá uvedené v menu nie sú napísané v Japončine nasledovanej prekladom; nachádzajú sa tam iba v rodnom jazyku.

7. Menu pozostáva zväčša z rolovaných (maki) sushi s názvami ako California Roll alebo Orientálne potešenie.

8. Viac ako polovica dostupných ingrediencií je varených.

9. Šéfkuchár/čašník nemá ani najmenšej potuchy “o čom točíte”, keď si vypýtate kazunoko, shiso, chirashi či yama gobo.

10. Kúsky ryby na nigiri kúskoch sú také veľké, že ledva vidíte ryžu pod nimi (je zaujímavé, že niektorí ľudia si myslia, že sushi je dobré keď dostanete veľké kúsky ryby). Veľké kúsky ryby sú dobré iba pokiaľ je ryba kvalitná.

11. Sushi ryža je bez chuti a bez zápachu; sushi ryža musí mať delikátnu arómu a vôňu.

12. Reštaurácia je súčasťou reťazca.

Eugene odporúča: “Pokiaľ sa stretnete so štyrmi, prípadne viacerými znakmi uvedenými vyššie, vo vašom vlastnom záujme a v záujme vašich chuťových pohárikov radšej vyhľadajte inú reštauráciu.”

Sushi Blog majster


Pridať komentár!

  1. pernicek :: 1. február 2008

    dobra rada nad zlato:D sushi a sucast retazca? Tak to zatial nie je ziadny nas sushi bar ci hej?

  2. Knihomol :: 1. február 2008

    Pan kickboxer a spisovatel ma zaujimave hobby, tu je problem vydat knihu.

  3. Katuska KA :: 1. február 2008

    A teraz just pojdem po BA sushi baroch na kontrolu, hehe

POPULÁRNE ČLÁNKY

KATEGÓRIE

NAPÍSALI O NÁS

Sushi Blog na Facebooku